На международна среща за мир в Либия държавите се борят да привлекат източния военачалник Халифа Хафтар обратно в дипломацията, дни след като той прекрати преговорите и повече от половината от добива на нефт в Либия беше затворена в областите, които той контролира, предаде "Ройтерс".

Очаква се Хафтар, чиито сили намаляват в столицата Триполи с подкрепата на Египет, Обединените арабски емирства, руските наемници и африканските войски, да се присъедини към еднодневната среща на върха, въпреки че прекъсна преговорите миналата седмица.

Турция втурна войски към Триполи, за да помогне на международно признато правителство да се противопостави на нападението на Хафтар. До 2000 бойци, подкрепяни от Турция от гражданската война в Сирия, също се включиха в битката.

Хафтар напусна турско-руска среща на върха преди седмица и конфликтът ескалира в петък, когато източните петролни пристанища бяха затворени. Националната петролна корпорация (NOC) заяви, че спирането е директно поръчано от силите на Хафтар и ще намали производството на петрол с 800 000 барела на ден.

Ердоган разкритикува Гърция заради преговорите с Хафтар за Либия

Ердоган разкритикува Гърция заради преговорите с Хафтар за Либия

Атина играела нечестно

Това потенциално би засегнало Триполи, тъй като приходите от петрол преминават през столицата. Южните полета, които са под контрола на Хафтар, също са изправени пред заплаха от закриване.

"Призоваваме всички заинтересовани страни да удвоят усилията си за трайно спиране на военни действия, деескалация и постоянно прекратяване на огъня", се казва в проект на комюнике, което ще бъде обсъдено на срещата на върха.

Либия няма стабилна централна власт откакто диктаторът Муамар Кадафи беше свален от подкрепяните от НАТО бунтовници през 2011 г. Повече от пет години имаше две съперничещи правителства на изток и на запад, с улици, контролирани от въоръжени групировки.

Хафтар, най-мощната фигура на изток, спечели от редица чуждестранни съюзници за нападение за превземането на Триполи на запад, докато турската подкрепа за усилията на Триполи да го отблъсне превърна конфликта във прокси война. Над 150 000 души са изселени, като се бият за столицата.

Германия се опасява, че Либия се превръща във "втора Сирия"

Германия се опасява, че Либия се превръща във "втора Сирия"

Хайко Маас настоява да се прекрати военната помощ отвън

Италианският външен министър Луиджи Ди Майо нарече срещата на върха "отправна точка" за постигане на примирие и блокиране на вноса на оръжие.

"В следващите часове - не през следващите дни, а в следващите часове - европейските държави, които вярват в дипломатическо и политическо решение, трябва незабавно да настояват за постигането на днешните резултати," каза той пред репортери в Берлин.

Италия, бившата колониална власт, проявява особен интерес към либийската сигурност като основна дестинация на стотици хиляди африкански мигранти, изпратени през Средиземноморието от контрабандисти, които са се възползвали от беззаконието на Либия.

Но след като бомбардировъчната кампания на НАТО, която спомогна за свалянето на Кадафи, западните страни отстъпиха от играенето на решаваща роля в Либия, което позволи на Русия, Турция и арабските държави да поемат ръководството като външни сили с най-голямо влияние.

Докато акцентът е върху създаването на примирие, за да могат преговорите да се възобновят, дипломатите се притесняват, че и двете страни ще използват затишие в борбата само за презареждане на предните си линии.

"И двете страни, и техните поддръжници не са склонни да слагат оръжие", заяви западният дипломат.

Проектът на комюнике призовава всички страни да признаят НОК като единствен субект, упълномощен да продава либийска суровина, и ги призовава да се въздържат от атака на петролни съоръжения.

Американският държавен секретар Майк Помпео и европейските и арабските лидери също трябва да присъстват. Руският президент Владимир Путин трябва да се срещне с турския си колега Тайип Ердоган.

Лидерите няма да се опитват да сключат споразумение за споделяне на власт между Хафтар и международно признатия премиер Файез ал Серрай.

Ердоган заяви пред репортери преди заминаването си, че бойци като Ислямска държава експлоатират Либия, добавяйки, че диалогът е единственият изход от кризата.