Външният министър на Германия Хайко Маас призова външната военна подкрепа за враждуващите страни в Либия да бъде прекратена, за да не се превърне държавата във втора Сирия, съобщава "Спутник".

"Либия е част от съседите на Европа. Там има жестока война на трети страни. Турция, Русия, Египет и Обединените арабски емирства са сред замесените. Отделните страни в либийската гражданска война могат да воюват помежду си, защото получават военна подкрепа от чужбина. Трябва да прекратим това, за да не се превърне Либия в нова Сирия", заяви Маас.

Според него без въпросната външна помощ враждуващите страни в Либия няма да могат да продължат да воюват.

Ердоган разкритикува Гърция заради преговорите с Хафтар за Либия

Ердоган разкритикува Гърция заради преговорите с Хафтар за Либия

Атина играела нечестно

Чрез днешната конференция в Берлин германската дипломация цели да подкрепи усилията на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш и неговия специален представител за Либия Гасан Саламе за предотвратяване на ескалация на военния конфликт в страната.

Днес в Берлин ще се проведе международна конференция за Либия, на която федералният канцлер Ангела Меркел покани покани петте постоянни членове на Съвета за сигурност (Китай, САЩ, Франция, Великобритания и Русия), а също Италия, Обединените арабски емирства, Турция, Египет, Алжир и Конго.

На форума са поканени и лидерите на двете враждуващи страни в Либия - Файез Сарадж и Халифа Хафтар, както и няколко международни организации, като ООН, ЕС, Африканския съюз и Лигата на арабските държави.

Премиерът на Либия призова за миротворчески контингент в страната

Премиерът на Либия призова за миротворчески контингент в страната

Сили под егидата на ООН…

Либия все още преживява криза, след като свалянето на лидера й Муамар Кадафи през 2011 г. доведе до сблъсъци между вражески групировки.

Към момента в страната има разделение на властта - временно правителство, което контролира източната част от страната заедно с парламента, и правителство на националното съгласие в Триполи (северозапад), подкрепяно от ООН.

Провал на преговорите в Москва за Либия

Провал на преговорите в Москва за Либия

Напрежение в Триполи