Повече от 100 младежки организации от всички европейски страни призоваха за членство на Румъния и България в Шенгенското пространство.

Организациите, като взеха предвид и Румънския младежки съвет, приеха предложението "Свобода на движение за всички: Румъния и България в Шенгенската зона" по време на Общото събрание на Европейския младежки форум (YFJ), което се проведе в Брюксел, съобщава SchengenVisaInfo.

Представителите на организациите казаха, че отсъствието на двете балкански страни в безграничното пространство има няколко негативни последици, които се проявяват и на няколко слоя в живота на младите хора.

"Това продължава да лишава младите хора от ценен образователен, професионален и културен опит и може да има значително въздействие върху бъдещите им перспективи и цялостното качество на живот ... Сегашното състояние на нещата означава, че младите хора от тези две страни не могат да имат достъп до същите права, които имат други млади хора от други държави-членки, които вече са в Шенгенското пространство", се отбелязва в изявлението.

Същото подчертава, че бюрократичните пречки, както и разходите, действат като пречка за участието на младите хора в инициативи и програми на Европейския съюз, като добавя, че те имат отрицателно въздействие върху икономиките на държавите-членки на ЕС, както и върху функционирането на вътрешния пазар на ЕС.

Според организациите блокирането на достъпа за България и Румъния изпраща изключително опасно негативно послание към правителствата и гражданите на двете страни, че една страна може да изпълни необходимите изисквания, но да бъде игнорирана и третирана неравностойно.

Внесено от Румънския младежки съвет чрез представителя Лариса-Николета Бежан, заедно с представителите на Националните младежки съвети на България, както и на Литва и Португалия, предложението призовава Съвета по правосъдие и вътрешни работи в рамките на Съвета на ЕС, да предприеме всички необходими мерки за приемане на решение за пълното прилагане на достиженията на правото от Шенген в тези две балкански държави.

Въпреки факта, че и двете страни са изпълнили всички необходими условия, Румъния и България от години чакат да станат най-новите страни от Шенгенската зона.

През декември миналата година, в резултат на "загриженост за нелегалните мигранти", Австрия блокира присъединяването на Румъния към зоната без граници.

По-рано днес министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер, който продължава да се противопоставя на присъединяването на Румъния към Шенгенската зона, оправда позицията си, като подчерта, че седем процента от тези, които са прекарали нелегално мигранти в Австрия миналата година, са били румънци.

Австрийският вътрешен министър в Букурещ: Румъния в Шенген все още не може да се определи

Австрийският вътрешен министър в Букурещ: Румъния в Шенген все още не може да се определи

За Австрия: Ние сме далеч от функционираща гранична система