Почти 100 млн. души всяка година са докарани до екстремна бедост, съобщава "Гардиън". Причината за това са дълговете натрупани за здравеопазване.

Докладът, публикуван от Световната здравна организация и Световната банка, установи, че най-бедните и уязвими хора са принудени да избират между здрaвеопазване и други необходимости за домакинствата им, включително храна и образвание, издържайки се с $ 1.9 на ден.

Изследването установи, че повече от 122 милиона души по света са принудени да живеят с $ 3,10 заради разходите за здравеопазване.

800 млн. души по света харчат повече от 10% от бюджета си за здравеопазане, извън здравните си застраховки.

Почти 180 милиона души харчат една четвърт или дори повече от доходите си за здраве, делът им расте с 5% гдишно като жените са сред най-засегнатите.

"Само 17% от жените в най-бедната пета от домакинствата имат адекватен достъп до здравни услуги за майки и деца, в сравнение със 74% от жените в най-богатата пета от домакинствата", обясни Тимъти Евънс, старши директор по здравеопазването, храненето и населението в Световната Банка.

"Това остава проблем не само за бедните региони на света, но и за всички страни и при всички нива на доходите. В Световната банка смятаме, че това е едновременно морален и икономически фалит", допълни той.

Евънс смята, че универсалното здравеопазване не е само за по-добро здраве. "Реалността е, че докато милиони хора обедняват заради разходи за здравеопазване, ние няма да постигнем нашата колективна цел за устойчиво развитие и прекратяване на крайната бедност до 2030 г.", категоричен е специалистът.

СЗО и Световната банка искат всички, независимо от обстоятелствата, да получат необходимите здравни услуги, без да рискуват да имат сериозни финансови затруднения.