Над 100 души са загубили живота си при тежките наводнения в западната част на Германия и Белгия, повече от 1000 души са изчезнали, съобщават АП, "Ройтерс" и БиБиСи. 

Рекордни валежи в Западна Европа изкараха реките от бреговете им, опустошавайки региона.

По време на среща с американския президент Джо Байдън във Вашингтон Меркел изрази "най-дълбоките си съболезнования" на всички в региона, които са загубили близки след "ден на отчаяние". "Опасявам се, че ще видим пълната степен на тази трагедия едва през следващите дни".

Тя също така обеща правителствена подкрепа със спасителни усилия и с възстановяване, като каза на германския народ, че правителството "няма да ви остави в този труден, ужасен час".

Германските провинции Рейнланд-Пфалц и Северен Рейн-Вестфалия са най-силно засегнати, но Белгия и Нидерландия също са силно засегнати, като наводнения има и в Люксембург, и Швейцария.

Около 1300 души в Германия все още се съобщават за изчезнали, въпреки че властите твърдят, че усилията за контакт с тях могат да са възпрепятствани от прекъснати пътища и телефонни връзки.

Най-малко 42 загинали и десетки изчезнали при наводнения в Германия
Обновена

Най-малко 42 загинали и десетки изчезнали при наводнения в Германия

Има наводнения в Белгия, Франция и Люксмебруг за Централна и Западна Европа имаше и предупреждения за торнадо

Около 15 000 полицаи, войници и служители на аварийната служба са на място, за да подпомогнат търсенето и спасяването, докато хеликоптери извеждат жители от покриви на сгради, а танкове и бронирани машини почистват пътищата от паднали дървета и отломки.

Жителите на региона коментираха, че "никой не очакваше това - откъде дойде целият този дъжд? Това е лудост", каза Анемари Мюлер, 65-годишна жителка на Майен.

Армин Лашет, премиерът на Северен Рейн-Вестфалия, обвини за екстремното време глобалното затопляне по време на посещение в силно засегната зона.

"Ще се изправяме пред подобни събития отново и отново, а това означава, че трябва да ускорим мерките за опазване на климата ... защото изменението на климата не се ограничава само до една държава," каза той.

Няма данни за пострадали българи при наводненията в Германия и Белгия

Няма данни за пострадали българи при наводненията в Германия и Белгия

Мисиите ни следят ситуацията

В Белгия драматични кадри от наводненията показват коли, пометени град Вервие.

Жителите на Лиеж, третата по големина градска зона в Белгия след Брюксел и Антверпен, получиха заповед да се евакуират. Местните власти заявиха, че тези, които не могат да напуснат, трябва да се преместят на горните етажи на сградите си.

Реката Маас, която тече през града, се очаква да се повиши с още 1,5 метра, въпреки че вече е на ръба да прелее. Длъжностните лица също са загрижени, че язовирен мост в района може да рухне. "Кризисната ситуация е изключителна и солидарността трябва да надделее", се казва в изявление на местната власт.

Белгийският крал Филип и кралица Матилда посетиха кризисен център в Шодфонтен, югоизточно от Лиеж, създаден за засегнатите жители.

В Нидерландия местят 10 000 души заради опасност от наводнения

В Нидерландия местят 10 000 души заради опасност от наводнения

Река Маас е основна опасност

В Нидерландия крал Вилем-Александър и кралица Максима инспектираха щети във Валекнбург, близо до белгийската и германската граница, където наводненията погълнаха центъра на града и наложиха евакуация на няколко старчески домове.

Страната не съобщава за жертви, но хиляди хора в градовете и селата по поречието на река Маас са призовани бързо да напуснат къщите си.

В град Маастрихт на 10 000 души е наредено да се евакуират.

Меркел: До дни правим оценка на бедствието

Меркел: До дни правим оценка на бедствието

59 са жертвите