Броят на случаите на заболели от морбили в САЩ тази година достигна 1001, съобщават здравните власти, които обещаха да спрат разпространението на дезинформация за ваксините, цитирани от АФП.

Преди дни американските власти обявиха, че САЩ са пред риск да загубят статута си на държава, която се е изчистила от заболяването, ако тенденцията продължи.

Бум на морбили в САЩ

Бум на морбили в САЩ

Епидемия на болестта от десетилетия

"1000-та случая на предотвратимо заболяване като морбили са тревожно напомняне колко важно" е да се гарантира, че хората разбират, че ваксините са безопасни, се казва в съобщение на министъра на здравеопазването Алекс Азар.

Той се закани да помогнат на местните здравни власти за постигане на крайната цел за спиране разпространението на морбили и разпространението на дезинформация за ваксините.

Ваксините са безопасни и високо ефективен инструмент в общественото здраве, който може да предотврати това заболяване и да сложи край на разпространението, поясни Азар.

Случаите на морбили в САЩ продължават да се увеличават

Случаите на морбили в САЩ продължават да се увеличават

Повечето от 75-те нови случая са в Ню Йорк

Предишният рекорд е от 1992 г., когато бяха регистрирани 963 случая на морбили за годината, а сега до средата на годината има повече от 1000 случая.

Американските власти обявиха през 2000 г., че в САЩ няма случаи на морбили. Целта беше поставена през 1966 г. с въвеждането на ваксината.

Морбили затваря училища и води до глоби в Ню Йорк

Морбили затваря училища и води до глоби в Ню Йорк

От 1 януари в САЩ са регистрирани 704 случая на морбили