Евакуационните полети от Афганистан се възобновиха с нова спешност ден след два самоубийствени атентата, насочени към хиляди хора, съобщи Ал Джазира.САЩ твърдят, че се очакват по -нататъшни опити за атаки преди крайния срок във вторник за напускане на чуждестранни войски, с което се прекратява най -дългата война в Америка.

Жителите на Кабул казаха, че няколко полета са излетели в петък сутринта.

Според съобщения в медиите Испания е завършила евакуацията от Афганистан. "Тези два полета завършват евакуацията на испанския персонал и афганистанските съюзници и техните семейства", се казва в изявление.

Според докладите най-малко 103 души, включително 90 афганистански цивилни и 13 американски военнослужещи, са убити при атентатите в четвъртък в Кабул. Ранените американци са 18.

В четвъртък най малко четири взрива се случиха близо до летището в Кабул на фона на евакуацията на западния военен контингент, според информацията другите два са на американската армия унищожаваща боеприпаси.

Здравен служител и талибански служител заявиха, че най -малко 72 цивилни са били убити при двете експлозии извън летището в Кабул, включително 28 членове на талибаните, съобщава "Ройтерс".

1338 души са ранени от поредица терористични атаки в столицата на Афганистан, каза източник в афганистанското министерство на здравеопазването пред "Спутник" в петък.

"Загубихме повече хора от американците", коментираха талибаните, няма причина за удължаване на крайния срок от 31 август чуждестранните сили да напуснат страната.

Президентът на САЩ Джо Байдън обеща да отвърне на атаката в Кабул, потвърждавайки, че атаките са извършени от филиал на ДАЕШ в Афганистан. "На онези, които са извършили тази атака, както и на всеки, който желае зло на Америка, знайте това: Няма да простим. Няма да забравим", каза Байдън.

ДАЕШ пое отговорност за атака, съобщи информационната агенция на терористите Amaq.

Американските сили, които помагат за евакуацията очакват нови атаки, засега ситуацията в Кабул е спокойна.

Захарова се пита, щом САЩ ще нанасят удари, значи знаят къде са ДАЕШ

Захарова се пита, щом САЩ ще нанасят удари, значи знаят къде са ДАЕШ

Байдън нареди атаки срещу лидери и цели на терористи, най-малко 90 души и 13 войници на САЩ загинаха при атентати