Повече от 15 000 души са изчезнали по време на войната в Украйна. Това заяви служител на Международната комисия за изчезнали лица, цитиран от "Ройтерс".

Базираната в Хага организация, създадена в началото на войните на Балканите от 90-те години на миналия век, отвори офис в Киев през юли, за да помогне на Украйна да регистрира и издирва хора в неизвестност.

Матю Холидей, програмен директор на организацията за Европа, заяви, че не е ясно колко хора са били депортирани принудително, са задържани в Русия, колко от тях са живи, но разделени от семействата си или са починали и са били погребани в импровизирани гробове.

Москва е издала над 80 000 паспорта в анексираните области
Обновена

Москва е издала над 80 000 паспорта в анексираните области

ЕС няма да признава документите

Издирването на изчезналите в Украйна ще продължи години, дори след прекратяване на сраженията, прогнозира Холидей. Цифрата 15 000 обаче е твърде консервативна, като се има предвид, че само в пристанищния град Мариупол според оценките на властите около 25 000 души са загинали или в неизвестност.

"Числата и предизвикателствата, пред които е изправена Украйна, са огромни. Освен това тя продължава да воюва срещу Руската федерация", отбеляза Холидей.

По-рано украинският президент Володимир Зеленски настоя ООН да накаже Русия за въздушните ѝ удари по украинската гражданска инфраструктура, след като ракетен обстрел остави градовете на Украйна без електричество и отопление.

Зеленски: Обстрелът на Херсон е "отмъщение на губещите"

Зеленски: Обстрелът на Херсон е "отмъщение на губещите"

Русия стана терористична държава