Москва е издала руски паспорти на над 80 000 жители на четирите украински области, които по-рано обяви, че анексира към своята територия, съобщава "Франс прес".

"След присъединяването на четирите региона към Руската федерация и в съответствие със законодателството повече от 80 000 души са получили паспорти като руски граждани", посочиха от руското вътрешно министерство.

Междувременно Европейският парламент одобри решение да не се приемат паспорти и други документи за пътуване, издадени от Русия в незаконно окупираните региони на Украйна и Грузия.

Евродепутатите одобриха решението с 531 гласа "за", 7 гласа "против" и 34 гласа "въздържал се".

Според предложението Комисията трябва да се консултира с държавите членки на ЕС и да изготви списък на руските документи за пътуване, по-специално паспорти, които не следва да бъдат приемани. Уточянява се, обаче, че бягащите от конфликта в Украйна ще могат да влизат в ЕС по хуманитарни причини.

През септември Москва проведе т.нар. "референдуми" в четири области на Украйна - Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон - и обяви, че жителите им са гласували за присъединяване към Русия.

Путин анексира териториите на официална церемония в Кремъл в началото на октомври, въпреки че руските сили никога не са установявали пълен контрол над тях.

Путин ще дава по-лесно руско гражданство на всички украинци

Путин ще дава по-лесно руско гражданство на всички украинци

Досега процедурата важеше за жителите на окупираните територии

ООН осъди "опита за незаконно анексиране" на украинска земя и призова международната общност да не признава никакви промени, обявени от Русия.

Оттогава Русия загуби части от територията, която контролираше в Украйна.

През ноември Москва изтегли войските си от Херсон - главният град в едноименната област и единственият областен център, който Русия успя да превземе при офанзивата в Украйна.

От началото на военната кампания през февруари Кремъл улесни получаването на руско гражданство от украинците и позволи на притежателите на украински паспорти да живеят и работят в Русия за неопределено време и без да имат разрешително за работа.

Според анализатори Русия използва тази стратегия, за да засили претенциите си към областите в Украйна, за които твърди, че са населени с новопридобили гражданство руски граждани.

Атака срещу новите руски територии е атака срещу Русия, предупреди Кремъл

Атака срещу новите руски територии е атака срещу Русия, предупреди Кремъл

Москва не иска ядрена ескалация и зове Западът да се държи отговорно