Обстановката в Ливан е напрегната откакто бунтовниците от шиитската групировка „Хизбулла" установиха пълен контрол над западен Бейрут, съобщи АФП.

Според последни данни, най-малко 18 са загиналите и близо 40 са ранени в боевете срещу привържениците на опозицията. Размириците заплашват да се превърнат в нова гражданска война.

От Вашингтон също размахаха пръст на Иран и Сирия заради размириците, предизвикани от „Хизбулла" и предупредиха, че търсят отговорност от тях.

Арабските страни свикват утре спешна среща в Кайро с основна тема ситуацията в Ливан.

Разговорите ще бъдат на ниво външни министри на страните членки на Арабската лига. Напрежението между политически групи и етносите постоянно расте.

Политическата криза бе провокирана от невъзможността на парламента и политическите сили да се договорят за компромисна фигура за президент на страната.

„САЩ обсъжда със Съвета за сигурност на ООН и другите страни от региона средствата, които могат да бъдат използвани, за да бъдат наказани виновните за насилието в Бейрут," заявиха от Белия дом.

Припомняме, вчера международното летище в Бейрут беше затворено, пристанищата в страната също. „Хизбулла" превзе телевизия „Future News" в Бейрут и прекъсната излъчванията.

Правителството призова партиите в Ливан да прекратят военните действия незабавно, съобщи swissinfo.

В изявление вчера външният министър се обърна към тях за „безусловно подновяване на политическия диалог, без отлагане".

Конфликтът в Ливан е най-тежкият за страната до сега от гражданската война през 1975-1990 г. Около 900 швейцарски граждани са регистрирани в посолството на Швейцария в Бейрут. Те са с постоянно местожителство в Ливан.

От 2006 г. правителството на Швейцария предупреждава гражданите да избягват да пътуват за Ливан.

Няма пострадали българи в Ливан, съобщи говорителят на Министерството на външните работи Димитър Цанчев.

Заради обстановка там външно министерство посъветва сънародниците ни да се свържат с посолството на България в Бейрут.

Най-малко двама опечалени са били убити днес, след като въоръжен мъж е стрелял по хора, участващи в погребална процесия. Тя е била в памет на проправителствен привърженик в Бейрут, който е загинал по време на сблъсъците с „Хизбулла".

Други 6 души са били ранени по време на стрелбата в гробището. Двама от тях са в критично състояние. Достоверни източници съобщават, че убиецът е задържан от ливанските войски.

Говорители на „Хизбулла" информираха, че стрелецът е бил от шиитите, но не е член на някоя група. Той е признал, че е стрелял, за да отмъсти за стара вражда с проправителствените последователи.