2 390 души са били убити чрез смъртно наказание през изминалата 2008 година. Това се посочва в годишния доклад на Международната правозащитна организация "Амнести Интернешънъл", цитиран от БиБиСи.

Според данните от него близо 9 000 затворници са осъдени на смърт през последната година. Техният брой за предходната 2007 е бил 3 347 души.

Организацията напомня, че през 2008 година 25 страни са приложили смъртното наказание. Държавата, в която то е най-честа практика, е Китай. Там  след осъждани на смърт са били убити над 1 700 души, най-често умъртвени със смъртоносна инжекция или разстрел.

Други страни, които водят класацията за осъществяване на смъртни присъди, са Иран, Саудитска Арабия и Пакистан. Единствената страна в Европа, която все още прилага смъртното наказание, е Беларус. 

Организацията обаче подчертава, че страната не разпространява официални данни за броя на осъдените, убити след осъждане на смърт. Единствената страна, която ежегодно публикува статистика за убитите след получаване на смъртна присъда, е САЩ.

В общ план подобен тип присъда присъства в законодателството на 59 страни.  

В доклада си "Амнести Интернешънъл" изказва сериозен оптимизъм относно отмяната на осъждането на смърт. Според организацията тенденция в световен мащаб е страните да се откажат от прилагането на смъртни присъди.

Добрата новина е, че екзекуции се прилагат в доста малък брой държави, което показва, че ние сме близо до свят, в който смъртно наказание няма да съществува, коментира Ирен Хан, генералния секретар на организацията.

В доклада на „Амнести Интернешънъл" се изказва силно одобрение на властите в Аржентина и Узбекситан, които отмениха смъртната присъда през 2008 година.

Припомняме, скоро Италия също официално отмени прилагането на смъртни присъди.