Над 270 мигранти от Сирия пристигнаха в Кипър късно следобед вчера. Петте лодки са засечени от радари да плават към югоизточните брегове на острова. Това е и второто по големина масово влизане на мигранти в държавата, отбелязано дори в рамките на един месец, съобщиха от БНР. Рекордните данни бяха засечени в средата на миналия месец, когато 458 души пристигнаха в страната с 6 лодки.

Спасителната операция по изтегляне на сушата и последвала регистрация на пристигналите са продължили до късно вечерта. По първоначална информация мигрантите, сред които има жени и деца, са сирийци, потеглили от крайбрежието на Ливан.

Четирима са арестувани от местните власти за незаконния трафик, като е възможно броят на задържаните да нарасне.

Припомняме, че в момента морският маршрут от Ливан е основният и най-натоварен път за незаконно влизане на мигранти в Кипър. Масовото пристигане на сирийски граждани по него предизвиква "задушаващ натиск", заяви вътрешният министър Константинос Йоану по-рано миналия месец.

Към края на миналата година от правителството на Кипър поискаха да започнат дискусия с ЕС за статута на Сирия, за възможностите за депортация, както и за по-добра подкрепа за Ливан.

Допълнително, предвидени са редица мерки в европейски план за облекчение на ситуацията в Източното Средиземноморие, като ЕС подготвя и споразумение за миграцията с Ливан.

400 тона хуманитарна помощ за Газа потеглиха от Кипър

400 тона хуманитарна помощ за Газа потеглиха от Кипър

Помощта ще бъде транспортирана до Газа с товарен кораб и платформа, теглена от спасителен кораб