Хиляди протестират в столицата на Беларус Минск и другаде в неделя, докато седмичните протести с искане за оставката на президента-ветеран Александър Лукашенко продължават, което накара полицията да задържи над 100 души, съобщава "Ройтерс".

Беларус, държава с 9,5 милиона население, която Русия вижда като буфер за сигурност срещу НАТО, е разтърсен от масови протести след президентските избори на 9 август.

Повечето протестиращи са в отдалечени жилищни райони на столицата, пляскат с ръце, крещят "да живее Беларус" и развяваха бели знамена с червена ивица в средата, символ на опозицията.

Лукашенко, който е на власт от 26 години, заяви, че протестите се спонсорират от Запада и не показва признаци на готовност да започне диалог с опозицията.

В неделя по улиците на Минск бяха забелязани военни превозни средства и водни оръдия, докато униформени, много с каски, хващаха хора в цивилни дрехи. Беларуската правозащитна група "Виасна-96" (Пролет-96) съобщи, че към неделя следобед са задържани поне 100 души в цялата страна.

Малко по-късно бе съобщено че са задържани над 300 души.

Руският президент Владимир Путин призова политическите сили в Беларус да се опитат да разрешат различията чрез диалог, а също така каза, че бившата съветска република, близък съюзник на Москва, е изправена пред безпрецедентно намеса от външни сили.

Подкрепата на Русия се смята за жизненоважна за шансовете на Лукашенко да остане на власт и нейните изявления се следят внимателно за промени в тона или някакъв признак, че Москва може да настоява за някакъв вид управляван преход на властта.

Нова тактика на протестите в Беларус, отново над 300 задържани

Нова тактика на протестите в Беларус, отново над 300 задържани

Опозицията провежда „маршове на съседите”...