В Минск и редица други беларуски градове днес отново имаше масови демонстрации срещу властта. След жестоката разправа от страна на силовите структури при предишните протести и масовите арести, демонстрантите предприеха нова тактика: събират се не в центъра на Минск, а излизат на по-малки "маршове на съседите", след което се събират на предварително определено място.

Арестите обаче продължават - по данни на правозащитния център "Весна", днес в страната са задържани над 300 души, предаде Би Би Си. Някои от тях вече са свободни.

Протестиращите продължават да настояват за оставката на президента Александър Лукашенко, който управлава вече 26 години, и за преразглеждане на резултатите от изборите, които се проведоха през август.

Над 1100 души са задържани на протестите в Беларус

Над 1100 души са задържани на протестите в Беларус

В памет на убития от полицейски служители Роман Бондаренко...

По отношение на новата тактика на протестите опозиционният канал Nexta Live в социалната мрежа Телеграм поясни, че идеята е да се събират хората от няколко съседни сгради - на място, което е удобно за всички, а към 13:00 ч. да се събере целият район на града. Nexta Live координира действията на протестиращите.

Въпреки променената тактика, беларуската милиция отново се опита да осуети намеренията на протестиращите и започна масови арести. Сред задържаните е членът на Координационния съвет на опозицията Дмитрий Крук. Очевидци съобщават, че в няколко случая при разпръсването на демонстрантите силовите части са употребили светлинно-шумови гранати и сълзотворен газ.

Протестиращи в Беларус разпръсвани със зашеметяващи гранати

Протестиращи в Беларус разпръсвани със зашеметяващи гранати

Най-малко 328 души са задържани, включително и журналисти

По обяд в центъра на Минск беше струпана военна техника, а няколко централни метростанции бяха затворени. В целия град имаше проблеми с интернет връзката.

Въпреки масираните полицейски рейдове, в районите на столицата групи протестиращи успяха да оформят колони и да проведат акцията.

ЕС разширява санкциите срещу Беларус към фирми и бизнесмени

ЕС разширява санкциите срещу Беларус към фирми и бизнесмени

Удрянето на бизнеса "ще засегне нормалната икономическа активност"

Една от колоните, която носеше суверенния флаг на Беларус в бяло-червено-бяло, беше поздравявана от обитателите на сградите, край които преминаваше шествието, с възгласи "Да живее Беларус!". Припомняме, Лукашенко отмени суверенния флаг и върна червено-зеленото знаме от времето на СССР. В медиите се появиха публикации, че той има намерение изобщо да забрани бяло-червеното знаме.

"Маршове на съседите" се проведоха и в Брест, Гродно, Витебск и други градове.