Над 3800 души в Турция са осъдени на затвор за обида на президента Реджеп Ердоган през 2019 г., съобщава "Ал Арабия", позовавайки се на турската медия BirGun.

Турското правосъдие е наказало със затвор 3831 души за обида на Ердоган, което е 87% увеличение от 2018 г., когато 2046 души са осъдени.

Льо Пен подкрепи Макрон срещу Ердоган

Льо Пен подкрепи Макрон срещу Ердоган

Въпреки различията си по много въпроси

Наказателният кодекс на Турция предвижда наказание до четири години затвор за обида по адрес на държавния глава. Присъдата може да бъде увеличена, ако обидата е изразена в публичната сфера.

Правозащитни организации призовават Турция да прекрати преследването на граждани на страната за "обиждане на президента". Те обвиняват правителството в използване на закона, за да затвори устата на дисиденти.

Според избягалия в чужбина турски журналист Бюлент Кенеш турското правителство при Ердоган е поставило много тънка граница между критичен коментар и обида. Кенеш получи три доживотни присъди с още 15 г. затвор в Турция след критичен коментар по адрес на държавния глава през юли 2016 г. Той избяга в Европа. Според него така наречените случаи за "обида" нямат нищо общо с реално оскърбление.

Макрон, не се замесвай с Турция, ще имаш проблем с мен, заплаши Ердоган

Макрон, не се замесвай с Турция, ще имаш проблем с мен, заплаши Ердоган

Господин Макрон, вие ще имате още проблеми с мен

"Би било крайно необичайно и анормално да се види за една година 3831 души да влязат в затвора в демократична държава, защото просто са критикували президента си. Но в режима на Ердоган е нормално да се преследва всеки дисидент с измислени процеси в неговите произволни съдилища", подчерта журналистът.

Общо 36 066 души са разследвани през 2019 г. за обида на Ердоган.