Крайнодесният френски национален лидер на фронта Марин льо Пен изрази подкрепата си за президента Еманюел Макрон в продължаващия му спор с турския му колега Реджеп Ердоган, предаде Анадолската агенция в понеделник.

Заплахите на Ердоган са насочени към Франция, заяви Льо Пен за френския телевизионен канал LCI.

Френският политик решително подкрепи Макрон по въпроса, въпреки че имат различия по много други въпроси.

Припомняме, че Ердоган предупреди френския президент Еманюел Макрон да "не се замесва" с Турция.

Макрон, не се замесвай с Турция, ще имаш проблем с мен, заплаши Ердоган

Макрон, не се замесвай с Турция, ще имаш проблем с мен, заплаши Ердоган

Господин Макрон, вие ще имате още проблеми с мен

"Не се замесвай с турския народ. Не се замесвай с Турция", размаха пръст Ердоган по време на реч, предавана по телевизията, в Истанбул по повод 40-годишнината от военния преврат през 1980 г.

Макрон остро разкритикува Анкара заради напрежението на Турция с Гърция и Кипър в Източното Средиземноморие.

Ердоган също призова Гърция "да стои настрана от погрешни" действия, подкрепяни от държави като Франция в спорните води. Миналия месец Париж засили военното си присъствие в региона.

В четвъртък Макрон заяви, че европейците трябва да бъдат "ясни и твърди не с Турция като държава и народ, а с правителството на президента Ердоган, което предприе неприемливи действия". Френският лидер говори преди среща на седемте средиземноморски страни от ЕС, които заплашиха Турция с налагане на санкции.

Напрежението започна след разполагането на турския изследователски кораб Oruc Reis и бойни кораби в спорните води на 10 август и Анкара удължи мисията три пъти.