Над 40 сирийци са загинали при експлозията в Бейрут. Това съобщи сирийското посолство в Ливан. Потвърденият брой на сирийските граждани загинали при експлозията е 43", се казва в съобщението. Посолството предлага всички услуги за улесняване на репатрирането на телата обратно в Сирия и помага за погребване на други в Ливан, продължава изявлението.

Министерството на здравеопазването в Ливан заяви, че над 60 души все още са водят безследно изчезнали след взрива във вторник на пристанище Бейрут, съобщи AFP. Някои от убитите сирийци са били екипажи на товарни кораби, акостирали в пристанището.

Други са загинали в различни райони на Бейрут при експлозията. Ливан е дом на между един и един и половина милиона сирийци, избягали от деветгодишната гражданска война в съседната страна.

Турция иска да възстановява пристанище Бейрут

Турция иска да възстановява пристанище Бейрут

Както и прилежащите сгради

Припомняме, че на 4 август, малко след 18 часа местно време, на пристанището в Бейрут стана експлозия. След взрива има множество жертви, ранени и до значителни материални щети. Поражения бяха нанесени и върху сградата на българското посолство, както и върху жилищните блокове, в които са настанени служителите и техните семейства. Щетите са най-вече по фасадите на постройките, като стъклата на прозорците са изпочупени.

Ден по-късно ливанският президент обяви, че страната ще бъде в извънредно положение за две седмици.

Взривът предизвика широка обществена реакция. 20 държави изпратиха помощ след взрива в Бейрут - човешки и материални ресурси в опустошената столица на Ливан.

Европейският съюз прати над 100 пожарникари с модерна екипировка и обучени кучета. Франция, Германия, Нидерландия, Полша и Чехия - всяка от тези държави праща десетки професионални спасители и медици.

За финансова помощ откликнаха Великобритания с 5 млн. паунда, Германия и Унгария - по 1 милион евро. Норвегия - 25 милиона крони в добавка към 40 тона медицинско оборудване.