Броят на потвърдените случаи на COVID-19 на африканския континент надхвърли 701 570 към неделя сутринта, съобщи Африканският център за контрол и превенция на заболяванията, цитиран от "Синхуа".

Агенцията за контрол и превенция на континенталните заболявания разкри също, че броя на смъртните случаи от пандемията е нараснал до около 14 940 към посочения период.

СЗО загрижена за Африка в пандемията

СЗО загрижена за Африка в пандемията

Конфликти, ограничения и лоша хигиена са предизвикателствата пред уязвимите групи на континента

Африка CDC освен това заяви, че 369 120 пациенти досега са се възстановили.

На фона на бързото разпространение на вируса из целия континент, най-силно засегнатите африкански страни по отношение на положителните случаи остават Южна Африка, Египет, Нигерия, Гана, Алжир, Мароко и Камерун.

Регионът на Западна Африка е третият най-засегнат район по отношение на положителните случаи, следван от регионите Източна и Централна Африка, съответно.

Световната здравна организация (СЗО) призова по-рано за достъп до медицински грижи срещу COVID-19 сред уязвимите групи от продължаващите конфликти и хуманитарните извънредни ситуации в Африка.

Преди дни, броят на потвърдените случаи на коронавирус в Африка достигна 600 000, а а смъртността - 13 250.

Африканският съюз по-рано призова за по-достъпна ваксина.

600 000 случая на коронавирус в Африка

600 000 случая на коронавирус в Африка

Южна Африка е страната с най-голям брой заболели

Компаниите за лекарства обаче твърдят, че трябва да защитят интелектуалната си собственост, за да финансират своите скъпи изследвания.

Според експерти, най-малко година ще е нужна, за да бъде пусната ваксина на пазара.