Повече от 80 американски учени, нобелови лауреати по физика, химия и физиология или медицина, подкрепиха кандидатурата на демократа Джо Байдън в президентската надпревара в САЩ, се посочва в писмо от научната общност, публикувано в сряда и цитирано от СиЕнЕн.

"Нашите лидери трябва да разберат повече от всякога стойността на науката при формулирането на публична политика", се казва в писмото.

"По време на дългогодишната си служба в полза на хората Джо Байдън постоянно демонстрира желание да слуша експерти, разбиране на значението на международното сътрудничество в научноизследователската и развойната дейност и уважение към приноса на имигрантите в интелектуалния живот на нашата страна."

Инициаторът на това писмо в подкрепа на Байдън е физикът и член на Камарата на представителите на САЩ (от щата Илинойс) демократът Бил Фостър.

Апелът е подписан от бившия директор на Националния онкологичен институт Харолд Вармус, който получи Нобелова награда за физиология или медицина през 1989 г. за "откриването на клетъчната природа на ретровирусните онкогени" и от професора по биохимик в Станфордския университет Роджър Корнберг, който бе удостоен с наградата за научни изследвания през 2006 г. механизъм на копиране на генетична информация от клетките.

Освен това физикът Бари Бариш, който бе удостоен с Нобелова награда през 2017 г. за експериментална регистрация на гравитационни вълни, и лауреатите от 2009 г. Елизабет Блекбърн и Карол Грейдър, които откриха "механизмите за защита на хромозомите от теломери и теломераза", също поставиха подписите си под текста.

Тръмп: В САЩ ще има революция, ако Байдън спечели изборите

Тръмп: В САЩ ще има революция, ако Байдън спечели изборите

Опонентът му бил контролиран като марионетка