Наднорменото тегло помага за увеличаване продължителността на живота.

 До това заключение стигнали учените от американския Център за контрол и профилактика на заболяванията в Атланта след провеждане на мащабно изследване, съобщава здраве.нет.

Катрин Флегал и нейни колеги анализирали статистиката за смъртността на американците на възраст над 25 години за 2004 г.

При това се отбелязвали данните от индекса на телесната маса на 2,3 млн. души.

Признак за наднормена телесна маса се считал индекс, равен на 25-29,9 единици, а признак на затлъстяване - индекс, равен на 30 или повече единици.

Оказало се, че хората, чието тегло надвишавало нормата (с не повече от 13,5 кг), умирали почти с 40% по-малко от заболявания като емфизема на белите дробове, пневмония, болест на Алцхаймер и болест на Паркинсон, а също така от травми и някои инфекциозни заболявания.

Според Флегал, този ефект се обяснява с повишените запаси на организма, благодарение на които хората с наднормено тегло се възстановяват по-лесно от травми и инфекции.

Смъртността от онкологични и сърдечносъдови заболявания в тази група била приблизително същата, каквато и в групата хора с нормална телесна маса.

Но хората с повишена телесна маса по-често умират от заболявания на бъбреците и захарен диабет, съобщават учените.

Обобщавайки получените данни, те стигнали до извода, че повишената телесна масаявно съпътства значително по-ниска смъртност от каквото и да е".

 Същевременно, затлъстяването повишава риска от смърт, включително от сърдечни ракови заболявания, отбелязват изследователите.

На свой ред, опонентите на тезата подчертават, че новите данни касаят само статистиката за смъртността и не отбелязват влиянието на наднорменото тегло върху показателите на заболеваемостта и качеството на живот.