Учените в Австралия са открили останките на мумия в елегантно издълбан 2500-годишен саркофаг, който е класифициран като празен и никога не е изследван, съобщава ДПА.

Музеят "Никълсън" в университета в Сидни от 150 години притежава четири древни и сложно проектирани египетски саркофага, а в три от тях са открити мумии.

Миналата година изследователи отварят капака на четвъртата, с надеждата да намерят поне остатъци превръзки и кости. "Данните преди това показаха, че ковчегът е празен или с остатъци ... Има много повече, отколкото се смяташе преди", коментира Джейми Фрейзър, водещ изследовател и старши уредник в музея.

Мумията, която е "силно разкъсана" е със запазени около 10% от тялото. Саркофагът е принадлежал на Мер-Нейт-ит-ес, според йероглифите на капака. Вероятно мумията е с благородно потекло и е служител на Господарката на храма на Секхмет. Саркофагът датира от 26-та династия, около 664-525 г. пр. Хр.

Саркофагът е придобит през 1860 година в Египет от Чарлз Никълсън, бивш канцлер на университета в Сидни. Оттогава е и в музея на университета, носещ името му.

Фрейзър допълва, че след първоначалните изследвания считат, че вероятно останките са от един човек на около 30 години, но не са сигурни дали са на мъж или жена.

Ковчегът и неговото съдържание вече са сканирани с лазер, за да се създаде 3D модел и да се изпратят за подробно компютърно томографско сканиране