Британският пътешественик Бенедикт Алън, който беше в неизвестност, е намерен жив и здрав близо до пистата на изоставено летище в Папуа-Нова Гвинея, предаде Би Би Си.

Кореспондентът на Би Би Си Франк Гарднър съобщи, че Алън е помолил за помощ и се предприемат мерки той да бъде евакуиран. По думите на Гарднър, все още е рано да се твърди, че пътешественикът е в безопасност.

Издирването на 57-годишния Алън, който търсеше в джунглата племето яйфо, започна, след като семейството му подаде сигнал, че е изчезнал.

Той не се е свързвал с близките си и не се е завърнал у дома на 14 ноември, както е било планирано по-рано.

Агентката на Алън потвърди, че тоя е бил открит на изоставено летище, на 32 километра от град Поргера, провинция Енга.

Пътешественикът се е озовал в отдалечен район на Папуа-Нова Гвинея, който в момента е практически недостъпен, тъй като враждуващите местни племена са разрушили мостовете, които го свързват със света.

Според кореспондента на Би Би Си, сега е важно Алън да бъде евакуиран преди да започнат нови сблъсъци.

Той е извършил първото си пътешествие на 22-годишна възраст, в района на река Амазонка. Той е автор на няколко книги и документални филми за Би Би Си.

На 11 октомври, на път за летище "Хийтроу", той написа в Twitter: "Не се опитвайте да ме спасявате. Пътувам за Папуа-Нова Гвинея и знаете, че никога няма да можете да ме откриете там."