Нападателят, който рани вчера с нож по последни данни поне седем души в супермаркет в Оукланд, Нова Зеландия, вече е бил 3 години в затвора, предаде АП. Причините обаче не са известни. През юли тази година му е издадена едногодишна присъда за видео съдържание с екстремистки характер. Той обаче е бил освободен и поставен под наблюдението на местна джамия, а не е бил наказан с цялата строгост на закона.

Все още голяма част от биографията му не може да бъде оповестена. За него публично е известно малко - той гражданин на Шри Ланка, но е пребивавал в Нова Зеландия в продължение на 10 години. От около пет години той е е "представлявал интерес" за полицията.

Премиерът на страната Джасинда Ардърн се ангажира да направи възможно данните на ликвидирания да бъдат публикувани.

Ардърн обясни, че мъжът е бил застрелян убит в рамките на 60 секунди от началото на нападението. По нейни думи той мъжът е бил привърженик терористичната групировка "Ислямска държава".

Трима от шестимата ранени са в критично състояние, единият е в тежко, а друг - в умерено състояние.

Припомняме, през лятото на 2019 г. австралиецът Брентън Тарант извърши въоръжено нападение срещу две джамии в новозеландския град Крайстчърч, при което бяха убити 51 мюсюлмани. Брентън Тарант получи присъда от доживотен затвор без право на предсрочно освобождаване. Заключението на комисията, която бе сформирана тогава, бе че полицията и разузнавателните служби на Нова Зеландия са направили поредица от грешки преди терористичната атака, но вероятно не са можели да предотвратят нападението. В заключенията си комисията препоръча големи промени в антитерористичните операции.