Полицията и разузнавателните служби на Нова Зеландия са направили поредица от грешки преди терористичната атака в Крайстчърч през миналата година, но вероятно не са можели да предотвратят нападението, при което бяха убити 51 мюсюлмани. Това е заключението на комисия, която е разследвала обстоятелствата около най-кръвопролитната атака в страната, предаде АФП.

Осъдиха терориста от Крайстчърч на доживотен затвор

Осъдиха терориста от Крайстчърч на доживотен затвор

Без право на предсрочно освобождаване...

В заключенията си комисията препоръчва големи промени в антитерористичните операции в отговор на атаката на Брентън Тарант.

В доклада от 800 страници пише, че разузнавателните агенции са се фокусирали върху ислямския фундаментализъм преди атаката, пренебрегвайки крайнодесния тероризъм. Отделно полицията неправилно одобрила разрешителни за притежание на огнестрелно оръжие, което позволило на австралиеца Тарант да се сдобие с огромен арсенал от оръжия, използвани при нападението. Но комисията не посочва конкретно, че властите са можели да предотвратят кръвопролитието, тъй като събраната информация за Тарант преди атаката не е била достатъчна да бъде посочен като заплаха.

Терористът от Крайстчърч искал да избие "колкото се може повече" мюсюлмани

Терористът от Крайстчърч искал да избие "колкото се може повече" мюсюлмани

Брентън Тарант уби 51 души в две джамии

Не е имало начин да бъде спрян преди атаката освен случайно, пише в доклада за нападението от март 2019 г.

Премиерът Джасинда Ардърн приветства разследването и обеща да приемат всички 44 препоръки. Тя подчерта, че са предприели реформи във връзка с това, че антитерористичните усилия са насочени предимно към ислямския фундаментализъм и че нейното правителство вече е отговорило на пропуските в законите за притежанието на оръжие.

Произнасят присъдата на масовия убиец от Крайстчърч

Произнасят присъдата на масовия убиец от Крайстчърч

Тарант вече се призна за виновен

Комисията не откри доказателства, че разрешаването на тези проблеми е можело да доведе до предотвратяване на атаката, каза премиерът и се извини за пропуските.

През август 30-годишният Тарант стана първият човек в Нова Зеландия, който е осъден на доживотен затвор без право на замяна, след като се призна за виновен по обвинения в тероризъм, 51 убийства и 40 опита за убийство.

Комисията трябваше да публикува доклада си още през декември 2019 г., но го отложи заради пандемията от коронавируса и други пречки. Разпитани са повече от 400 души.