Полицията на Нова Зеландия застреля "опасен екстремист", след като той рани с нож поне шестима души в супермаркет, съобщава "Ройтерс".

Нападението е станало в най-големия град в страната - Окланд.

Опасен екстремист предприе терористична атака срещу невинни новозеландци, заяви на брифинг премиерът на страната Джасинда Ардърн.

Нападателят е гражданин на Шри Ланка, но е пребивавал в Нова Зеландия в продължение на 10 години. От около пет години той е е "представлявал интерес" за полицията.

Ардърн обясни, че мъжът е бил застрелян убит в рамките на 60 секунди от началото на нападението. По нейни думи той мъжът е бил привърженик терористичната групировка "Ислямска държава".

Трима от шестимата ранени са в критично състояние, единият е в тежко, а друг - в умерено състояние.

Припомняме, през лятото на 2019 г. австралиецът Брентън Тарант извърши въоръжено нападение срещу две джамии в новозеландския град Крайстчърч, при което бяха убити 51 мюсюлмани. Брентън Тарант получи присъда от доживотен затвор без право на предсрочно освобождаване. Заключението на комисията, която бе сформирана тогава, бе че полицията и разузнавателните служби на Нова Зеландия са направили поредица от грешки преди терористичната атака, но вероятно не са можели да предотвратят нападението. В заключенията си комисията препоръча големи промени в антитерористичните операции.