Руският президент Владимир Путин призова руснаците да гласуват на парламентарните избори в неделя, макар че парламентарният вот не се очаква да разклати политическата му доминация, съобщава „Франс прес”.

Националните избори, които включват и първи избори в Крим, идват на фона на 80% одобрителен рейтинг на Путин, въпреки че Русия се бори с най-дългата си рецесия в 16-годишното управление на руския лидер.

Над 9 хил. руснаци гласуваха за Държавна дума в чужбина

Над 9 хил. руснаци гласуваха за Държавна дума в чужбина

На 18 септември, неделя, ще се проведат парламентарни

Призовавам ви да отидете до избирателните секции, да гласувате, да изразите позицията си”, каза Путин в телевизионно обръщение.

Участие в гласуването, по думите му, е гражданско задължение за всеки руснак, проява на „нашите искрени чувства към страната ни и грижа за бъдещето ни”.

Направете своя избор, гласувайте за Русия”, призова още той.

Путин и Медведев на визита в Крим

Путин и Медведев на визита в Крим

Държавният глава също може да инспектира

Властите позволяват повече опозиционни кандидати да участват.

Според Путин кандидатите получават „равни условия за открита, справедлива надпревара”.

Промяна в избирателната система, според която половината депутати от 450-местната Държавна дума ще бъдат избирани на мажоритарен принцип, е в полза на управляващата „Единна Русия”, тъй като тя контролира държавата и местните ресурси.

Украйна отказа да допусне руски избори на своя територия

Украйна отказа да допусне руски избори на своя територия

80 000 руснаци няма да могат да гласуват, според руската ЦИК

Припомняме, преди няколко дни президентът на Украйна Петро Порошенко поръча на министъра на външните работи Павло Климкин да съобщи на руските власти, че не е възможно на украинска територия да се проведат избори за Държавната дума на Руската федерация.