Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху отхвърли предложение за среща с американския президент Барак Обама, предизвиквайки остър отговор от Белия дом. Това е последното доказателство за напрегнатите отношения между двамата лидери, съобщава „Гардиън”.

Решението на Нетаняху да отмени посещение във Вашингтон по-късно този месец изненада американски официални лица, които обявиха, че са научили за него в медиите.

Още повече, че Белият дом оспори информации в израелски медии, че Нетаняху отменя пътуването си, след като администрацията на американския държавен глава не е успяла да вмести министър-председателя на Израел в графика на Обама. Тогава Белият дом обяви, че предположенията са „лъжа”.

Последният разрив между Неатянху и Обама, които имат обтегнати отношения най-малко по казуса с Иран, идва на фона на посещението на вицепрезидента Джо Байдън в Израел. По време на визитата на Байдън се очаква основна тема на разговори да бъде въпросът за американската военна помощ за еврейската държава.

По план Нетаняху трябваше да посети САЩ през март, което съвпада с голяма среща на произраелска група.

От Белия дом уточниха, че Израел е предложил две дати за среща между лидерите и САЩ са предложили да се осъществи на една от посочените дати.

Източници от кабинета на израелския премиер заявиха по-късно, че Нетаняху не иска да ходи във Вашингтон в средата на президентските избори, допълвайки, че също фактор за решението е продължаващото неразбирателство за размера на новата американска военна помощ.

САЩ предлагат да увеличат финансовата помощ за Израел с около 5 милиарда долара за десетилетие, докато Израел иска между 10 и 15 милиарда долара. Към момента САЩ предоставят на Израел по 3,1 милиарда долара на година, както и допълнително финансиране за противоракетна отбрана.

Не за първи път двамата лидери изпадат в подобна неловка ситуация. Миналата година Белият дом обвини Нетаняху за нарушаване на дългогодишен дипломатически протокол, след като обяви планове да говори на общо заседание на Конгреса без да се консултира или да уведоми Обама.

Нетаняху използва речта, за да убеди американските законодатели да отхвърлят сключеното с Иран ядрено споразумение.