Напрежение в управляващата коалиция в Италия, съобщават медии.

Италианският вицепремиер и лидер на Движение "Пет звезди" Луиджи ди Майо обвини коалиционния си партньор "Лига" в опит да свали правителството заради корупционен скандал.

В скандала е замесен един от високопоставените политици на "Лига".

Ди Майо отиде още по-далеч, след като обяви, че лидерът на партията Матео Салвини дори се е опитал да се свърже с бившия премиер Силвио Берлускони, за да сформират различно правителство.

Италия не е трофей и намирам за изключително сериозно това, че "Лига", с такова лекомислие, всеки път заплашва да свали правителството, написа Ди Майо във "Фейсбук".

Салвини отговори, че правителствената криза е в главата на Ди Майо. Според него партията му "иска само да управлява добре в интерес на италианците".

"Няма правителствена криза", подчерта той и допълни, че "правителствената криза е само в главата на Ди Майо". Той обвини колегата си и коалиционния си партньор в избягване на разговори за отворените пристанища за мигранти.

Матео Салвини не иска "Пет звезди" да развалят всичко и да му се налага да управлява с левите.

Заместник-министърът на транспорта и инфраструктурата на Италия Армандо Сири е разследван за корупция. Той е обвиняван в получаване на пари в замяна внасяне на промяна в регулация в полза на компании за възобновяема енергия.

Според прокуратурата в Рим политикът е получил подкуп от собственик на вятърна ферма, свързан със сицилианската мафия "Коза ностра". Докато Сири отрича обвиненията, Ди Майо го призова да подаде оставка по "етични и политически причини".