Правителството в северен Судан, е готово да изтегли разположените войски от района на Абиеи, и да позволи на етиопските омиротворители да навлязат там. Тази стъпка на правителството е в резултат на договореност постигната в понеделник, вследствие на което се очаква намаляване на напрежението между Севера и Юга.

В момента, Судан е разделен на две части, като и Севера, и Юга претендират за правото да включат този дискутиран регион в своите граници. На 9 юли след десетилетия на гражданска война, южен Судан ще се отдели от северен Судан в независима държава. Въпросът е, в територията на коя от двете държави ще попадне оспорваният регион.

През месец май военни формирования на северен Судан окупираха богатият на петрол район на Абией. Вследствие на това, повече от 100 000 човека напуснаха своите жилища, като така бе провокирана нова хуманитарна криза на границата между Севера и Юга.

Сега, според сключеното споразумение, в което основен посредник е бившият южноафрикански президент, въоръжени части на етиопски омиротворители, на брой около 4 000 души, ще имат задачата да патрулират по границата между Севера и Юга.

Според договор от 2005г. населението на Абиеи ще трябва на референдум да реши дали да се присъедини към Севера или Юга. Но поради разногласия между управляващите страни, такъв референдум все още не се е състоял.