Броят на мигрантите, влизащи в Европа от Турция, нарасна значително през миналата година, когато хората, които бягат от размирици в Сирия и Афганистан, се наводниха в страната и след това тръгнаха към Гърция, заяви ръководителят на граничната агенция на Европейския съюз, цитиран от "Асошиейтед прес"

Повече от 82 000 мигранти са се опитали да влязат в Европа без разрешение през 2019 г., което е увеличение с 46% спрямо предходната година, заяви изпълнителният директор на Frontex Фабрис Леггери в Брюксел.

"Това се дължи главно на ситуацията в Сирия, но също така и на нестабилността в Афганистан и промяната на политиките към афганистанските граждани от страна на властите на Иран и Пакистан", каза Леггери. Той отказа да обвинява турската брегова охрана, като заяви, че "работи добре" за прихващане на хора, които напускат.

ЕС се съгласи през 2016 г. да даде на Турция до 6 милиарда евро за сирийска помощ за бежанци и други стимули, за да убедят правителството в Анкара да спре мигрантите да заминават за Гърция. Но от миналото лято източните острови на Гърция се борят за намаляване на пренаселеността в бежанските лагери, където често се появяват огнища на насилие.

На гръцкия остров Лесбос избухнаха протести пред най-големия бежански лагер в страната, след като търсещ убежище почина от прободни рани. Няколко десетки мигранти подпалиха кошчета за боклук и блокираха трафика извън лагера, преди да бъдат извикани полицаи, които да ги разпръснат.

Пренаселеността в Мория постоянно се влошава през последната година, тъй като броят на пристигащите мигранти и бежанци, използващи нелегални маршрути от Турция до гръцките острови, остава висок.

Frontex заяви, че броят на пристигащите през миналата година е най-големият от влизането в сила на споразумението между ЕС и Турция.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната му не може да поеме тежестта на приемането на 3,6 милиона сирийски бежанци и заплашва да "отвори вратите" за мигрантите да се отправят към Европа. Той търси повече пари от ЕС и европейците вероятно ще се съгласят.

Анкара също потърси политическа и финансова помощ от ЕС за създаването на безопасна зона в Северна Сирия, където хората, които бягат от конфликта, могат да намерят убежище или да бъдат изпратени от Турция, но европейците не са склонни да се включват.