Американската космическа агенция НАСА обяви, че обмисля дали да не включи астронавти на предстоящо изпитание на капсула "Орион" в дълбокия Космос, като целта е обиколка на Луната, съобщава "Франс прес".

Капсулата е построена с цел един ден да закара астронавти на Марс, вероятно през 30-те години на XXI век.

Към момента изпитателният полет с "Орион", познат като Изследователска мисия 1 (ЕМ-1), е заплануван за 2018 г. и се очаква да бъде без астронавти.

Но действащият администратор на НАСА Робърт Лайтфут е получил задача от НАСА на 15 февруари да проучи дали е възможно да се качат хора на брода. Резултатите се очакват през следващите месеци.

Капсулата ще бъде поставена на върха на ракета носител Space Launch System (SLS), която в момента е разработвана.

НАСА я описва като "най-мощната ракета в света".

"Орион" ще лети на много по-далечно разстояние в сравнение с всички космически кораби, които са построени от човека до момента, отбелязаха от космическата агенция.

Целта е капсулата да остане в Космоса възможно най-дълго без да се скачва с космическа станция и да се връща на Земята много по-бързо.

Ще бъде проучено дали могат да бъдат изпратени двама астронавти с новата капсула и евентуално мисията да бъде отложена за средата на 2019 г.

За момента планът е да се изпратят астронавти с втория полет на "Орион" (ЕМ-2), като мисията трябва да продължи 8 дни и да се проведе през 2021 г.