НАСА разреши на SpaceX да тества новата капсула за извеждане на астронавти в орбита, съобщава Space.com.

Първият тестови полет на капсулата Crew Dragon до Международната космическа станция ще се проведе на 2 март, мисията без астронавти е наричана Demo-1, обявиха от НАСА и американската космическа компания.

НАСА купува повече полети със Союз за непрекъснат достъп до МКС

НАСА купува повече полети със Союз за непрекъснат достъп до МКС

Към момента "Роскосмос" е единствен източник за тези услуги

Те са достигнали до заключението след задълбочена оценка, известна като преглед на готовността за полети (FRR), която има за цел да гарантира безопасността на Международната космическа станция.

Първата капсула Crew Dragon ще бъде изстреляна с ракета Falcon 9 от Космическия център "Кенеди" на НАСА в Кейп Канаверал, Флорида. Изстрелването ще се състои на 2 март в 2:48 часа Източноамериканско време (07:48 часа по Гринуич). Като резервни дати се посочват 5, 8 и 9 март в случай на отлагане.

SpaceX разработва Crew Dragon от 2014 г. Компанията сключи договор с НАСА за 2,6 милиарда долара. Агенцията сключи подобно споразумение и с компанията "Боинг", която изгражда своя капсула, наречена CST-100 Starliner. Но договорът е за 4,2 милиарда долара.

Целта е САЩ да подновят изпращането на астронавти до Международната космическа станция, след като НАСА прекрати програмата със совалки през 2011 г. Сега САЩ изцяло зависят от руските ракети и капсули "Союз". За едно място Щатите плащат по 80 милиона долара.

SpaceX изстреля израелски космически кораб към Луната

SpaceX изстреля израелски космически кораб към Луната

Първата частна мисия до Луната в историята

Crew Dragon е базирана на роботизираната капсула за товари Dragon на SpaceX, която от 2012 г. прави доставки на Международната космическа станция, което се осъществява с различно споразумение с НАСА.

Crew Dragon обаче има седем места, животоподдържаща система и тъч скрийн конзола за използване от астронавтите. Капсулата също има 8 двигателя SuperDraco в случай на аварийна ситуация и избягване на критичен момент по време на полета.

Crew Dragon директно се прикачва към Международната космическа станция за разлика от Dragon, който е улавян от роботизирана ръка на орбиталната станция.

Ако всичко върви по план и мисията Demo-1 бъде изпълнена, същата капсулата ще бъде изстреляна без екипаж на голяма височина за изпробване на SuperDraco и отмяна на полета. НАСА обяви, че този тест е планиран за юни, но изпълнителният директор на SpaceX Илън Мъск отбеляза, че може да се проведе още през април.

Мисия Demo-2 ще закара двама астронавти на НАСА до Международната космическа станция и ще ги върне на Земята. Изстрелването се планира за юли.

Първият тест на CST-100 Starliner без екипаж до международната станция ще се проведе най-рано през април.