НАСА съобщи в четвъртък, че създава независима група от изследователи за изследване на неидентифицирани въздушни явления (UAP), известни преди като НЛО, в последното правителствено усилие да разследва мистериозните обекти, докладвани от стотици пилоти, съобщава СиБиЕс.

В съобщение космическата агенция каза, че изследователите ще бъдат натоварени със задачата да "идентифицират наличните данни, как най-добре да събират бъдещи данни и как НАСА може да използва тези данни, за да придвижи напред научното разбиране за UAP". Проучването ще започне през есента и ще отнеме около девет месеца, като изследователите планират да публикуват констатациите си в публичен доклад. В съобщението се отбелязва, че "няма доказателства, че UAP са извънземни по произход".

Усилието е отделно от работата на група от Министерството на отбраната, която разследва инцидентите, докладвани от пилоти, но НАСА отбеляза, че агенцията е "координирала широко в правителството по отношение на това как да прилага инструментите на науката, за да хвърли светлина върху естеството и произхода на неидентифицираните въздушни явления."

Броят на съобщените срещи с UAP се е увеличил през последните години, тъй като военните насърчават пилотите да документират своя опит, позовавайки се на възможни заплахи за националната сигурност. Инцидентите, признати публично, обикновено включват странни обекти, които ускоряват с висока скорост на огромни разстояния, без видима задвижваща система.

Доклад на Службата на директора на националното разузнаване (ODNI) и оперативната група за UAP на Пентагона, публикуван миналата година, не откри доказателства, които да предполагат, че обектите произхождат от чужд противник или са извънземни по природа, но следователите също не могат да обяснят повечето от инциденти.

НАСА каза, че екипът от учени, разследващи инцидентите, ще бъде ръководен от Дейвид Спергел, президент на фондация Саймънс и астрофизик, който преди това е председателствал астрофизичния отдел на Принстънския университет.

"Като се има предвид липсата на наблюдения, първата ни задача е просто да съберем най-стабилния набор от данни, който можем", каза Спергел. "Ще установим какви данни - от цивилни, правителствени, нестопански организации, компании - съществуват, какво друго трябва да се опитаме да съберем и как най-добре да ги анализираме".

Служители на Пентагона, работещи за идентифициране на произхода на UAP, свидетелстваха пред подкомисия на Камарата на представителите миналия месец на първото публично изслушване по въпроса от повече от 50 години. Те казаха на законодателите, че броят на докладваните инциденти е нараснал до около 400 за близо 20 години, с 11 "почти сблъсъка" между обекти и военни самолети.

Американското разузнаване публикува доклада за НЛО - още много загадки остават

Американското разузнаване публикува доклада за НЛО - още много загадки остават

Обобщени са 144 случая на "неидентифицирани въздушни феномени"...