Санитарните служби в Италия открили партида с отровни гъби, внесена от България. Стоката е била предназначена за супермаркетите в Рим, информира БНР.

В партидата с гъби печурки внесени санитарните инспектори открили зелени мухоморки - една от най-отровните гъби, като 50 грама от нея са достатъчни да предизвикат смъртта на възрастен човек и 30 грама - тази на дете.

Дежурният специалист по санитарна проверка на стоките, пристигащи в Римския център за хранителни продукти е забелязал веднага мухоморките - опасни двойници на смятаните за деликатес печурки.

Предполага се, че грешката е допусната поради неопитност на събирачите на гъби в България. Цялата партида от 12 килограма е била унищожена.

Посланието към потребителите от Рим и Централна Италия е да имат доверие на вносните храни в супермаркетите, тъй като се упражнява строг контрол. През него минават 150 тона гъби годишно.

Италия внася гъби, 80% от които манатарки, най-вече от Румъния, България и Македония. Последният случай на намерени отровни гъби е бил преди седем години в стока от Мароко.