Пакистанската полиция арестува близо 35 активисти от опозицията, които са се подготвяли да участват в шествие в Карачи, забранено от властите.

Полицаи, въоръжени с палки, са възпрепятствали опозиционни активисти, които са се събирали, за да започнат четиридневен поход до столицата Исламабад, където е трябвало да пристигнат на 16 март.

Сред задържаните е вицепредседателят на основната фундаменталистка партия Джамаат-е-Ислами Гафур Ахмед, съобщи Би Би Си.

Пакистански юристи и активисти тръгнаха на „дълъг марш" от Карачи до Исламабад, отхвърляйки забраната за публични демонстрации в страната.

Протестиращите настояват президентът Асиф Али Зардари да върне на постовете им всички уволнени съдии от управлението на предишния президент Мушараф.

От правителството пък смятат, че протестът има за цел да дестабилизира страната.

Полицейски служители са арестували повече от 400 опозиционни активисти само през последните няколко дни.

Вчера властите арестуваха неколкостотин активисти, докато правителството се опитва да потуши протеста, който допълнително ще отслаби властите, борещи се с политическа криза, икономически спад и ислямистко насилие.

Силите за сигурност са в готовност за изблици на насилие, след като в Исламабад, Карачи и Лахор беше въведен британски закон от 19-и век, забраняващ протестните демонстрации в тези градове и прилежащите им провинции, защото могат да доведат до кръвопролития.