Възникна насилие по улиците на американската столица Вашингтон, след като крайнодесни групи влязоха в сблъсъци с контрапротестращи след марш на консервативни демонстранти срещу победата на новоизбрания президент Джо Байдън, информират "Гардиън", "Ройтерс" и АП.

Напрежението се покачи с падането на нощта, когато демонстрантите започнаха да се разпръскат след предимно мирна демонстрация от страна на поддръжници на Доналд Тръмп, който неоснователно продължава да се оплаква, че е изгубил президентските избори на 3 ноември след манипулация.

Снимка 509517

Източник: ЕПА

Група протестиращи от Proud Boys, подкрепящи Тръмп и контрапротестиращи от Antifa се сбиха по централните улици на Вашингтон, въпреки че полицията използва лютив спрей, за да ги разпръсне. Протестиращите се прегрупираха и насилието продължи спорадично.

Четири души са вкарани в болница с потенциално животозастрашаващи прободни рани, според "Вашингтон пост", позовавайки се на говорител на пожарната служба. Полицията съобщи, че 23 души са арестувани.

Около 200 членове на крайнодясната група Proud Boys се присъединиха към марша по-рано в събота до хотела на Тръмп в столицата. Те се смесиха с религиозни групи, които призоваха вярващите да участват в "Маршовете Йерихон" и да се молят за загубилия президент. Членовете на Proud Boys бяха облечени като за военна битка. Те отправяха вербални атаки към протестиращи от Antifa и изгориха флагове с "Живота на чернокожите е от значение", но полицията успя да ги раздели до вечерта.

Снимка 509518

Източник: ЕПА

Протести имаше също в Джорджия, Пенсилвания, Мичиган, Уисконсин, Невада и Аризона, където кампанията на Тръмп се опитва да анулира резултатите.

Местни медии в столицата на щата Вашингтон Олимпия информират, че един човек е прострелян, а други трима души са арестувани след сблъсъци между поддръжници и противници на Тръмп.

Повече от 50 съдебни решения на щатско и федерално ниво потвърдиха победата на Байдън. В петък Върховният съд на САЩ отхвърли жалба на Тексас да се анулират резултатите в няколко щата. В събота Тръмп загуби още една съдебна битка след отказ на федералния съд на Уисконсин да удовлетвори жалба.

Снимка 509515

Източник: ЕПА

Майкъл Флин, бившият съветник по националната сигурност на Тръмп, който се призна за виновен, че е излъгал ФБР и че е имал контакт с бившия руски посланик, за първи път говори публично, откакто американският лидер го помилва през ноември. Той се обърна към поддръжниците на Тръмп.

На път за военновъздушната база "Андрюс" и след това за футболна среща в Ню Йорк, Тръмп на три пъти прелетя над поддръжниците си с хеликоптера Marine One.

Някои поддръжници на американския лидер направиха препратка към библейското чудо с разрушаването на стените на Йерихон. По време на речта си Флин заяви пред протестиращите, че те вече са в Йерихон след падането на стените.