Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг настоява алиансът да засили борбата си срещу ДАЕШ (Ислямска държава). Ръководителят НАТО Йенс Столтенберг заяви, че бомбеният атентат в Манчестър показва, че алиансът трябва да се съгласи на срещата на високо равнище с американския президент Доналд Тръмп и да направи повече за борбата с тероризма, съобщава Дейли мейл.

Тероризмът ще бъде главна точка дневния ред на срещата в четвъртък в Брюксел, която е на фона на рязко разделение относно присъединяване към водената от САЩ коалиция срещу ДАЕШ.

"Очаквам съюзници от НАТО да се намесят и да се съгласят да положат повече усилия в борбата срещу тероризма, не на последно място и заради нападението в Манчестър", коментира Столтенберг на пресконференция в навечерието на срещата на високо равнище.

Тръмп беше определил НАТО като "остаряла", защото не се е съсредоточила върху заплахата от ислямския тероризъм. Оттогава той е смекчил критиките, но все пак иска НАТО да се присъедини към коалицията срещу ДАЕШ, като важен жест на подкрепа за кампаниите в Сирия и Ирак.

Всичките 28 съюзника се присъединиха към коалицията като отделни страни и ако НАТО стане член, това значително ще засили координацията във войната срещу ДАЕШ в Сирия и Ирак, допълва Столтенберг.

Той коментира, че "бруталната атака", за която ДАЕШ пое отговорност, показва, че заплахата от терор продължава да съществува.

"Много съюзници биха искали да видят НАТО като пълноправен член на коалицията", добавя Столтенберг. "Първо, защото изпраща силно послание за единство ... и особено в светлината на атаката в Манчестър, мисля, че е важно да изпратим това послание за единство срещу тероризма", допълва той.

Понастоящем НАТО осигурява наблюдателни самолети на AWACS, но подчертава, че те са и следва да останат като не военна роля. Според дипломатически източници някои от съюзниците, включително Франция и Германия, не са склонни да направят повече, поради опасенията, да не се въвлекат в сухопътна война и да рискуват позицията на НАТО с арабските сили.

Те също така са загрижени, че НАТО може да се окаже в позицията на контролираш цялата операция в Ирак.

Очаква се това да бъдат основните въпроси, по време на утрешната среща, между новият френски президент Емануел Макрон и Доналд Тръмп.