Съюзниците от НАТО се очаква да постигнат съгласие в четвъртък да увеличат с 3 000 души персонала на военните части за мисията за обучение на Алианса в Афганистан, съобщава генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от "Ройтерс.

Около половината от допълнителните войски идват от Съединените щати, а другата половина от съюзниците от НАТО и страните партньори, които не са членки на НАТО, допълва Столтенберг.

"Решихме да увеличим броя на войските ... за да помогнем на афганистанците да преодолеят застой", съобщи Столтенберг на пресконференция преди среща на министрите на отбраната на алианса по-късно тази седмица.

Той подчертава, че войниците няма да имат бойни задачи, но ще бъдат част от съветващата и подпомагаща мисия, наречена "Решителна подкрепа".

САЩ искат от съюзниците си от НАТО още 1000 войници за Афганистан

САЩ искат от съюзниците си от НАТО още 1000 войници за Афганистан

За да помогнели в битката срещу талибаните

Командуващият на "Решителна подкрепа", Джон Никълсън от САЩ и командващ на американските сили в Афганистан, призова за повече войски през февруари, заявявайки, че още няколко хиляди войници биха подпомогнали за отслабване на силите на талибаните и други ислямистки бойци.

Приносът на НАТО ще подпомогне "Решителна подкрепа", която изгражда армията и военновъздушните сили на Афганистан, добавя Столтенберг.

Според нова стратегия, обявена от президента на САЩ Доналд Тръмп, секретарят на отбраната на САЩ Джеймс Матис заяви през септември, че в Афганистан ще бъдат допълнително разположени повече от 3000 войници от САЩ.

Все още не е ясно колко военни праща САЩ в Афганистан

Все още не е ясно колко военни праща САЩ в Афганистан

По-рано беше съобщено, че Тръмп е одобрил пращането на още 4000 воени

Официалните представители на НАТО отказват да обсъждат детайли за военните части и вероятно войските на САЩ ще бъдат разделени между мисията за обучение и ръководената от САЩ антитерористична мисия в Афганистан.