Мисията под егидата на НАТО в Косово и Метохия (KFOR) разположи нови сили в северната част на Косово, поради риск от дестабилизация на ситуацията.

Това съобщи в петък вестник "Вечерни новости", позовавайки се до собствените си източници.

Напрежение между Косово и Сърбия

Напрежение между Косово и Сърбия

Утре е крайният срок за създаване на Съюз на сръбските общини

В четвъртък КФОР на страницата си във "Фейсбук" обяви началото на планирани военни учения. Вестникът обаче твърди, че военните маневри са само покритие за прехвърлянето на войници на север в провинцията. Очаква се в следващите 48 часа в северната част на Косово драстично да се влоши ситуацията.

Многобройни военни средства за известно време блокираха магистралата Прищина - Косовска Митровица. Войскови взводове бяха прехвърляни и с хеликоптери.

Хашим Тачи отхвърли сръбска идея за подялба на Косово

Хашим Тачи отхвърли сръбска идея за подялба на Косово

Белград повдигна идеята с цел разрешаване на дългогодишен спор

По-рано от "Вечерни новини" съобщиха за предполагаемо подготвяне на военни действия "Златна сабя" от косоварите. Целта на операцията е да се създаде военен контрол над северната част на Косово, която е населена предимно от сърби.

По-рано в петък косовските медии съобщиха, че в полицията със специална заповед са прекъснати всички отпуски и служителите са били извикани да се явят на работа.

Сръбските анализатори смятат подобни действия на косоварите за още един опит за нагнетяването на напрежението и провал на трудните преговори между Белград и Прищина за нормализиране на отношенията.

В същото време сръбските общини в Косово поискаха по-широко автономия. От Ню Йорк премиерът Рамуш Харадинай предупреди сърбите в северната част на страната, че ако обявят автономия, косовските власти ще отговорят.