Президентът на Косово Хашим Тачи отхвърли сръбска идея за етническо разделяне на страната, информира "Ройтерс".

Белград повдигна идеята с цел разрешаване на дългогодишен спор, който възпрепятства амбициите на двете страни да се присъединят към ЕС.

Тачи ще се срещне със сръбския си колега Александър Вучич в Брюксел след лятната ваканция в опит да намерят път за нормализиране на отношенията. Диалогът, организиран с посредничеството на ЕС, започна през 2013 г.

Но Тачи отхвърли предложението Косово, в което има етническо албанско мнозинство и сръбско малцинство, да бъде разделено. Представители в Белград обявиха, че разделянето на страната, което ще позволи на Сърбия да поддържа контрол над Северно Косово, където етническите сърби имат мнозинство, може би е приемливо за двете страни.

скам да уверя народа на Косово, че няма сила, която може да накара Косово да обсъжда и...да се съгласи на подялба. Трябва да постигнем споразумение със Сърбия възможно най-скоро, за да имаме взаимно признаване", каза косовският лидер.

През миналата седмица по време на визита в САЩ сръбският външен министър Ивица Дачич заяви, че е обсъдено предложението за разделяне на Косово.

"Моделът за разделяне или определяне на границите е предложение, което аз посочих като решение...сега всички карти са на масата", каза Дачич след среща с Джаред Къшнър, съветник на Доналд Тръмп.

Сърбите представляват 5% от 1,8 милиона жители на Косово.

Против разделение на Косово се обявяват сръбските националисти и влиятелната Сръбска православна църква.