В НАТО са силно притеснени от дейността на Русия в Космоса, съобщават "Спутник" и "Вашингтон екзаминър".

Скорошното изстрелване на руски проучващ сателит е довело до "параноична реакция" на високопоставено лице от Алианса за евентуално преследване на западните сателити от страна на руските апарати.

Разбира се, това е заплаха за нашите съюзници, заяви френският генерал, член на НАТО, Андре Ланата.

Неговите притеснения се основават на факта, че руски сателит "наскоро е синхронизирал орбитата си" с американски сателит шпионин. "Досега космосът беше смятан от всички ни за убежище. Вече не е така", твърди Ланата.

Става въпрос за малко устройство - Cosmos 2542, чрез което се извършва наблюдение на руските сателити и се получават изображения от земната повърхност. То е било изстреляно в орбита през ноември 2019 г. от космодрума в Плесетск.

Западните експерти предупреждават, че новите технологии в космическата индустрия са както способни да поправят даден сателит, така и да унищожат друг. Има и хипотези, че Cosmos 2542 може да парализира комуникациите на армията на САЩ и да блокира GPS системите. По техни думи "намеренията на руснаците не са ясни по отношение на този сателит" и за момента няма как да се установи какви точно са те.

Можем да си представим много и различни видове агресия в космоса, заяви Ланата.

Същевременно френският генерал подчерта, че НАТО не носи отговорност да защитава сателитните апарати на всяка страна членка и че това е проблем на всяка отделна държава, а не на организацията.

Слухове за възможна война в Космоса възникнаха, след като американският президент Доналд Тръмп ратифицира Закона за националната отбрана, в който е заложено създаването на Космически военни сили като част от Военновъздушните сили на САЩ.

Това обстоятелство обезпокои Русия и Китай, тъй като не е ясно как постановлението на Тръмп ще се отрази на споразумението за забрана за воюване в космоса, подписано през 1967 г. от над 100 страни - включително САЩ, СССР и Китай.