НАТО за първи път издигна флага на Черна гора пред централата в Брюксел на церемония, с която официално беше приветствана 29-та членка на алианса, информира "Политико".

Балканската държава се присъедини към военния съюз в напрегнат момент, тъй като американският президент Доналд Тръмп отказва да потвърди доктрината на НАТО за колективна отбрана.

Русия заплаши Черна гора с ответни мерки

Русия заплаши Черна гора с ответни мерки

Черна гора носи "пълна отговорност"

Русия в същото време е бясна от решението на Черна гора, като се вземе под внимание дълбоките исторически, религиозни и културни връзки между двете държави. Двуглавият орел на флага на балканската държава е част от герба на Русия. Въпреки възраженията на Москва, сега знамето е поставено до това на САЩ и на другите страни членки.

На днешната церемония генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг не спомена Русия. Но приемането на Черна гора в алианса е с частично намерение за ограничаване на влиянието на Москва на Западните Балкани.

Основното стратегическо предимство на страната са дълбоките пристанища в Адриатическо море, които дават лесен достъп до Средиземно море. Въпреки че държавата е с около 2000 военен персонал, тя далеч не е с най-малката армия. Исландия и Люксембург имат под 1000 военнослужещи.

Черна гора официално е 29-ият член на НАТО

Черна гора официално е 29-ият член на НАТО

Въпреки заплахите на Русия

Столтенберг подчерта, че сега Черна гора е равноправен партньор в усилията на НАТО да поддържа международната стабилност.

Президентът на балканската държава Филип Вуянович приветства събитието като "голям ден за Черна гора".