Външните министри на страните членки на НАТО поканиха Черна гора да се присъедини към военния блок. Черна гора ще стане 29-ят член на организацията, съобщава Ройтерс.

„НАТО и външните министри взеха историческото решение да започнем преговори за присъединяването на Черна гора като 29-ия член на Алианса. НАТО покани Черна гора да се присъедини към Алианса. Ние поздравяваме Черна гора”, изтъкна генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред външните министри, които бурно аплодираха в централата на организацията в Брюксел.

„Това е началото на много хубав съюз”, добави той.

„Това е добър ден за Черна гора, за Западните Балкани и за целия Алианс”, поясни шефът на НАТО.

По думите му НАТО оставя вратите отворени, подчертавайки, че днешното решение укрепва „нашата визия за единна Европа и за мир”.

Черногорският външен министър Игор Лукшич заяви, че решението отразява големите усилия, които е положила страната му, за да се модернизира и да посрещне западните норми за гражданско общество.

„Днес ние отворихме нова глава...това е голям ден за моята страна и за Алианса. Голяма новина за Западните Балкани, за единството и сигурността им”, добави той.

Преди това Столтенбер поиска външните министри да потвърдят консенсусно решение за покана на Черна гора да започне преговори за официално присъединяване.

До 1 година или 18 месеца Подгорица ще се присъедини към Алианса.

Москва многократно определя експанзията на Алианса като „провокация”. Според западни официални лица решението ще доведе до антиправителствени протести в Черна гора в опит да се спре процесът по присъединяване. Но парламентът на малката държава гласува за присъединяване към НАТО, а правителството прокара реформи в областта на отбраната.

Това е първото разширяване на Алианса за последните 6 години. През 2009 година Албания и Хърватия се присъединиха към съюза.