Заместник-генералният секретар на НАТО, посланик Мирча Джоана, и Северноатлантическият съвет посетиха ръководената от НАТО мисия KFOR и екипа за консултации и връзка на НАТО в Косово.

Посланиците на 30-те съюзници от НАТО и на партньорите, участващи в KFOR, се срещнаха с командващия KFOR, генерал-майор Ференц Каджари и директора на екипа за консултации и връзка на НАТО в Косово, бригаден генерал Йоахим Хопе. Те също така обмениха мнения с ръководителите на мисии на Европейския съюз, Мисията на Европейския съюз за върховенство на закона, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и Мисията на временната администрация на ООН в Косово. По време на посещението заместник-генералният секретар на НАТО се срещна с Вьоса Османи и Горан Ракич в Прищина за двустранни дискусии.

НАТО избра нов главнокомандващ във време на драматично преосмисляне

НАТО избра нов главнокомандващ във време на драматично преосмисляне

Генерал Каволи: Заедно сме изправени пред големи предизвикателства

Заместник-генералният секретар на НАТО Джоана припомни, че новата стратегическа концепция, приета в Мадрид миналата седмица, потвърждава стратегическото значение на региона на Западните Балкани за Алианса. Той подчерта, че НАТО е отдадена на мира и стабилността в региона на Западните Балкани от десетилетия.

"Нашата мисия KFOR е най-осезаемата демонстрация на този ангажимент", каза той, отбелязвайки, че съгласно своя мандат от Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН от 1999 г. KFOR осигурява безопасна и сигурна среда и гарантира свобода на движение в полза на всички общности в Косово. "KFOR продължава да изпълнява своята мисия, като работи в тясно сътрудничество с редица участници, включително ООН, мисията на Европейския съюз за върховенство на закона, организациите за сигурност в Косово и сръбските въоръжени сили", подчерта той.

Джоана подчерта, че НАТО напълно подкрепя процеса на нормализиране между Белград и Прищина, тъй като диалогът между Белград и Прищина, подпомаган от ЕС, е единствената платформа за намиране на решение, което зачита правата на всички общности и може да доведе до траен мир.

Той добави, че бруталната инвазия на Русия в Украйна радикално е променила европейската архитектура на сигурността и НАТО остава силно ангажирана с безопасна и сигурна среда и с по-широка стабилност на Западните Балкани.

За първи път депутати от ЕС призоваваха Сърбия да признае Косово

За първи път депутати от ЕС призоваваха Сърбия да признае Косово

Вучич: Ще бъде интересно в Брюксел, когато решават за Украйна, Молдова, Западните Балкани, не вярвам, че ще пречупят България за Северна Македония