НАТО, най-големият военен съюз в света, прехвърли надзора на военното си планиране на американския генерал Кристофър Каволи в понеделник, отбелязвайки промяна в ръководството във време на драматично преосмисляне, пише "Политико".

В отговор на руските войски, които брутално си проправят път през Украйна, НАТО се съгласи да преразгледа напълно отбранителната си позиция, като се стреми да привлече над 300 000 войници за висока готовност и възможно бързо разполагане.

Сега Каволи, като нов върховен съюзнически главнокомандващ на НАТО в Европа - един от най-високопоставените служители на алианса - трябва да помогне да разберем как това да се случи, като същевременно включва двама нови членове, Финландия и Швеция. Той също така ще ръководи всички сили на САЩ в Европа.

Каволи беше официално представен по време на кратка церемония на поляната на военна база в южна Белгия.

Байдън номинира нов висш генерал на САЩ в Европа

Байдън номинира нов висш генерал на САЩ в Европа

Ген. Каволи ще поеме отговорността за около 100 000 американски войници от всички служби, разположени в Европа

"Сега заедно сме изправени пред големите предизвикателства на този континент", каза Каволи пред множество висши военни и цивилни служители. "Ние ще вървим заедно към едно красиво бъдеще на мир и просперитет за всички нас."

Химнът към единство бе съчетан с възхвала и пенсиониране на предшественика на Каволи, генерал от военновъздушните сили на САЩ Тод Уолтърс. "Вие наистина сте командир от 21-ви век, който е въвел цялостна и интегрирана стратегия за предотвратяване на войни, която прави нашия съюз по-силен и по-гъвкав", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на Уолтърс по време на церемонията. Уолтърс вече може да се "отдаде" на своите "спортни страсти - голф и Далас Каубойс".

Каволи, който наскоро е служил като командващ генерал на американската армия в Европа и Африка, е добре запознат с Европа: той е роден в семейство на американски военни в Германия и е израснал в Италия. Той също така говори руски и е бил директор за Русия в щаба на американската армия край Вашингтон.

И Столтенберг добави, че Каволи идва "в повратна точка за трансатлантическата сигурност, белязана от нарастващата стратегическа конкуренция и завръщането на бруталната война в Европа".

На срещата на върха миналата седмица в Мадрид лидерите на НАТО одобриха масивна реконструкция на отбраната, като се съгласиха да разположат повече оръжия и структури по източния фронт близо до Русия, както и драстично да увеличат броя на войските, които могат бързо да бъдат разположени. Те също така официално поканиха Финландия и Швеция да се присъединят към алианса и подписаха нов дългосрочен план, който посочва Русия като основна заплаха за съюзниците.

Сега Каволи ще работи за прилагането на тези решения.

В Мадрид се роди най-големият кошмар на Путин

В Мадрид се роди най-големият кошмар на Путин

САЩ, НАТО и ЕС посочиха Русия за най-голямата заплаха за световната сигурност

"Срещата на върха по същество потвърди цялата работа, която се извършва през последните четири години във военния щаб", каза адмирал Роб Бауер, висш военен служител на НАТО.

Говорейки пред POLITICO след церемонията, Бауер, който председателства военния комитет на алианса, каза, че новите регионални планове трябва да бъдат въведени до средата на 2023 г.

Тези планове, според адмирала, излагат "какви способности, какви войски и каква структура за командване и контрол и какъв модел на сила трябва да имаме, за да възпираме успешно и да се защитаваме срещу двете заплахи - Русия и международните терористични групи."

Адмиралът призна, че процесът е сложен. "Разбира се, предизвикателството ще бъде да се уверим, че нещата, които планираме, ще оживеят, ще се осъществят", каза той. Това "винаги ще води до малко търкания, защото това е допълнително усилие, което нациите ще трябва да положат, за да излязат с по-голям брой сили".

Но промените са необходими, настоя той, "защото всички сме съгласни, че заплахата се е увеличила".

Каволи ще работи с други високопоставени служители през следващите месеци по плановете за интегриране на новите членове и възпиране на Русия. Те също ще тестват тези планове.

"Убеден съм, че ще правим повече учения, по-големи учения", каза Бауер. Всичко това е част от това да покажем на Русия, "че сме готови, така че това не е само план, но всъщност те ще ни видят как тренираме", добави той.

Присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО ще даде на алианса две модерни, добре обучени армии, но също така ще отвори нов потенциален фронт с Русия, която вече предупреди, че ще отговори, ако НАТО разположи войски и инфраструктура в която и да е от страните.

"Получаваме по-дълга граница с Русия с повече войски на Финландия и Швеция", каза Бауер. "Но за руснаците това е по-дълга граница без повече войски. За тях бих казал, че предизвикателството е по-голямо."

Как да си изберем място в една Студена война

Как да си изберем място в една Студена война

Човек избира, човек гласува на каквито и да било избори, не само парламентарни, местни и президентски, но и на такива за Студената война, по три различни подбуди: симпатия, убеждения и интерес