НАТО ще създаде два нови командни центрове. Решението е било взето на провеждащата се днес среща на военните министри от Алианса.

Говорителката на НАТО Оана Лунгеску разкри в профила си в "Туитър", че двете структури ще бъдат разположени в Германия и САЩ.

Новият команден център за Атлантика ще се намира в Норфолк, а командването по логистиката ще е в Улм, Германия, написа Оана Лунгеску.

Медиите вече разкриха, че САЩ ще окажат натиск над НАТО за създаване и разполагане на повече сили за сдържане на Русия. Става дума за повече военни, кораби и самолети.

Министрите на отбраната от НАТО одобриха план за укрепване на силите за бързо реагиране. Той предвижда към 2020 година Алиансът да разполага с 30 изтребителни ескадрили, 30 бойни кораба и 30 механизирани батальона. Те трябва да в бойна готовност в срок от 30 дни, разкри генералният секретар Йенс Столтенберг. Командната структура ще бъде увеличена с 1 200 офицери.

Русия може да окупира Украйна за няколко дни, предупреди ексшеф на НАТО

Русия може да окупира Украйна за няколко дни, предупреди ексшеф на НАТО

Въпреки че Украйна през последните години е увеличила военния си потенциал

Основният форум започна с обсъждане на подготовката на предстоящата Среща на върха на НАТО, която ще се проведе на 11-12 юли 2018 г. Фокусът на дискусиите беше справедливото споделяне на тежестите и отговорностите в Алианса, включително изпълнението на ангажимента за инвестиции в отбраната, съобщиха от министерството на отбраната.

САЩ настояват НАТО да сдържа Русия със стратегията 30-30-30-30

САЩ настояват НАТО да сдържа Русия със стратегията 30-30-30-30

30 батальона, 30 ескадрили и 30 бойни кораба да бъдат мобилизирани за 30 дни

Министрите обсъдиха развитието на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО и съгласуваността на усилията на съюзниците в тази област. Бяха дискутирани и рамката за Юга, предприетите от НАТО действия за модернизация и адаптация, които включват адаптация на Командната структура на Алианса, както и промените на институционално ниво.