В случай на военна конфронтация между Русия и Украйна, последната би била победена в рамките на няколко дни. Това обяви в интервю за германския в. "Велт" бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, който в момента е външнополитически съветник на президента на Украйна Петро Порошенко.

"Ако Русия би го поискала, руските войски биха могли да окупират Украйна за няколко дни, въпреки обстоятелството, че Украйна през последните две-три години увеличи своя военен потенциал в отговор на нападението срещу нейни територии", коментирал Расмусен.

Франция обвързва премахването на санкции срещу Русия с мира в Украйна

Франция обвързва премахването на санкции срещу Русия с мира в Украйна

Италия иска да възстанови традиционно близки отношения между Рим и Москва

Според него страните от НАТО определено са подготвени за "масирана атака на руските танкове", но най-добрият начин за поддържане на мира е да се ограничи потенциалният противник.

В същото време Расмусен подчертал, че Русия може да се присъедини към алианса по всяко време, при условие, че отговаря на необходимите критерии.

"До този момент обаче НАТО не е получило съответното изявление от Москва, и, честно казано, не смятам, че нещо ще се промени в близко бъдеще", добави бившият генсек на НАТО.

В Украйна притеснени от "хибридната заплаха" от Русия в Азовско море

В Украйна притеснени от "хибридната заплаха" от Русия в Азовско море

Москва провежда военноморски учения в Азовско море до границата с Украйна

По-рано настоящият генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че алиансът няма намерение да изолира Русия. "НАТО се придържа към двоен подход към Руската федерация, съчетавайки възпирането и политическия диалог", отбеляза той.

Киев многократно обвинява Москва, че се намесва в работите на Украйна, което Русия отрича.