Франция настоява, че премахването санкциите, наложени от ЕС срещу Русия за ролята й в кризата с Украйна са свързани напредъка в мирния процес на страната, съобщава АФП.

Издигането на националистически и популистки партии в ЕС засилват кампанията на Русия да бъдат отменени мерките, които са наложени за анексирането на Крим и подкрепата за бунтовниците на източната част на Украйна.

Вчера новият премиер на Италия коментира, че иска да възстанови традиционно близки отношения между Рим и Москва и настоява за преразглеждане на санкциите на ЕС.

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан коментира, че Париж се противопоставя на всяко бързо преосмисляне. "Когато постигнем напредък (б.р. с прекратяване на конфликта в Украйна), тогава можем да започнем да повдигаме въпроса за санкциите и това ще кажем на Италия".

Русия и Западът взаимно ще спечелят от отмяната на санкциите, обяви Путин във Виена

Русия и Западът взаимно ще спечелят от отмяната на санкциите, обяви Путин във Виена

Западните санкции срещу Москва не работят

По време на посещението си в Австрия, руският президент обясни, че е в интерес на "всички" да бъдат отменени мерките. Владимир Путин се срещна с австрийския канцлер Себастиан Курц, чиято народна партия е в коалиция с крайнодясната партия на свободата, която подкрепя твърдението на Русия за суверенитет над Крим.

Курц коментира, че "да вървим напред заедно ... е по-добре от един срещу друг". Той увери и колегите си, че Виена, която поема ротационното председателство на ЕС през юли, ще се придържа към решенията на блока.

Австрийският зам.-канцлер призова за премахване на санкциите срещу Русия

Австрийският зам.-канцлер призова за премахване на санкциите срещу Русия

Щрахе иска ЕС да нормализира политическите и икономически отношения