Най-новите членове на ЕС - България и Румъния - поделят първото място в списъка на най-бедните региони в ЕС. 

В Северна Румъния (€2900 БВП на жител) и Северозападна България (€2600) живеят най-бедно от страните в Съюза.

БВП на жител се равнява на 25% от средната стойност за ЕС.

Брюксел е третият най-богат регион в ЕС, след Лондон и Люксембург.

Това показа ново проучване, според което всички най-бедни региони са в Централна и Източна Европа, съобщава Европорталът.

С 336% от средния БВП за Съюза или 89 000 евро на глава от населението, Лондон във Великобритания е най-богатият регион в ЕС за 2006 год., според данни, публикувани от статистическата служба на ЕС „Евростат" в четвъртък.

Централен Лондон е следван от Великото Херцогство Люксембург със средно 267% от БВП на ЕС (€71,800), Брюксел с 233% (€59,400) и Хамбург - с 200% (€48,600).

Австрия, Нидерландия, Финландия, Дания, Франция, Швеция, Ирландия, Гърция, Испания и Италия са също страни, с региони, които надхвърлят 125% от БВП на блока.

Но „Европстат" посочва, че в определени региони „данните за БВП на глава от населението могат да бъдат значително повлияни от притока на ежедневно пътуващи работници. Нетният приток на такива работници в подобни региони повишават равнищата да степен, която не може да постигната само от постоянно живеещите там."

Освен това холандската провинция Грьонинген, класирана на пето място, е недоволна, че е поставена на толкова висока позиция и определя класацията като „твърдо безумие", според радио „Нидерландия".

Тази позиция би затруднила получаването на субсидии от ЕС за региона.

На другата страна на везната, най-бедните региони на ЕС се намират в Централна и Източна Европа - в България, Румъния, Полша и Унгария, като всички тези страни се присъединиха към блока през последните 5 години.

Но проучването показва и значителни разлики между различните региони в една страна.

В Корсика, изчисленото средно равнище на богатство е два пъти по-малко от в региона Пари-Ил-Дьо-Франс, като проучването потвърждава също всепризнатите разлики между Северна и Южна Италия.

Въпреки това има градски области в Източна Европа, които надхвърлят средните стойности на богатство на бедните региони от старите държави-членки.

Хората, които живеят в района на словашката столица Братислава например (148,7% от средният БВП за ЕС), както и тези в Прага (162,3%), живеят по-добре от тези в Южна Италия (68,9%), както и от тези в Андалусия (80,8%) в Испания или онези в Намюр, Белгия (81,9%).