Най-малко 10 души са убити при бомбено нападение в афганистанската столица Кабул, срещу първия вицепрезидент Амрулах Салех, съобщава БиБиСи.

Салех, бивш ръководител на афганистанските разузнавателни служби, се е спасил с леки изгаряния по лицето и ръката.

Взривът е в момент, когато афганистанските власти и талибаните са готови да започнат първите си официални разговори. Салех е известен като гласен противник на талибаните, като бившият шеф на разузнаването е оцелял в няколко предишни опита за покушение, включително един миналата година, при който в офиса му са убити 20 души.

Говорителят на талибаните Забихула Муджахид заяви в туит, че този взрив не е тяхно дело.

Талибаните обещаха да започнат мирни преговори с Кабул

Талибаните обещаха да започнат мирни преговори с Кабул

След освобождаването на 400 талибани

Тарек , говорител на вътрешното министерство на Афганистан коментира, че експлозията е била насочена към конвоя на Салех, докато пътува на работа. Той допълва, че 10 цивилни, които са работили в района, са убити и 15 души, включително един от телохранителите на г-н Салех, са били ранени.

Говорейки след взрива, Салех обеща да продължи политическата си дейност. Афганистанският президент Ашраф Гани, който се срещна със Салех скоро след това, осъди нападението.

"Терористите и техните чуждестранни поддръжници не могат да подкопаят силната вяра на хората в мира, демокрация и светлото бъдеще на страната ни", заяви Гани.

Делегация на ЕС в Афганистан осъди нападението, като го нарече "отчаян акт на пречещи на мирните усилия, срещу които трябва колективен отговор".

Очаква се афганистанските власти да започнат дълго отлаганите разговори с талибаните през следващите дни в Доха, Катар, в опит да постигнат политическо помирение след години на кръвопролития.

Войната срещу терора на САЩ разселила най-малко 37 млн. души от 2001 г.

Войната срещу терора на САЩ разселила най-малко 37 млн. души от 2001 г.

Това се посочва в ново проучване като част от проекта "Цената на войната"